Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


 

 

                                                        «ΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

                   και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με…

 

Σχετική εικόνα 

                                                                                                                 (Από το Διαδίκτυο)

Το ένα κλίτος του  διμάρτυρου ιερού ναού Πανόρμου Μυλ/μου είναι αφιερωμένο και τιμάται στην ανάμνηση του κοσμοϊστορικού γεγονότος της Ανάληψης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Εφέτος,  στη λειτουργία, που τελέστηκε κατά τον πανηγυρικό εορτασμό ανάμνησης του Γεγονότος κι απόδοσης τιμής και δόξας στον Αναληφθέντα Χριστό, προέστη σ’ αυτήν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας προσήλθαν στο Ναό, συνοδευόμενα κι από τις Δασκάλες τους, και τα παιδιά του Δημοτικού Σκολειού Πανόρμου ν’ αποδώσουν δόξα και τιμή στον μόνο Κύριο και να δεχτούν την ευλογία Εκείνου, που ενσώματος, ως Θεός τε και Άνθρωπος, αναλήφτηκε από τη Γη στα Ουράνια.

Μάλιστα, με υποδειγματική και παραδειγματική τάξη και θεοσέβεια, οδηγήθηκαν από τις Δασκάλες τους τα παιδιά και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων και προσέλαβαν Χριστόν τον Αναστάντα εκ νεκρών κ Αναληφθέντα Ενσώματος προς τον Πατέρα και Κύριο.

«Δεύτε, λάβετε πάντες Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, Πνεύμα φόβου Θεού, του επιφανέντος Χριστού».

Θυμήθηκα τα παλιά μου και συγκινήθηκα.

Αυτό, που με συγκίνησε πιο πολύ  ήταν, ο τρόπος προσέγγισης των παιδιών και διαχείρισης της εις Χριστόν Αγωγής, που επέδειξε ο Σεβασμιότατος. Και μ’ αυτόν τον τρόπο αντέκρουσε, χωρίς και ν’ αποσκοπεί σ’ αυτό, την Αγωγή, που το Υπουργείο Παιδείας επιμένει και διατάσσει την εφαρμογή της διά των Μασόνων Σιωνιστών που το Διοικούν. Καθώς έκαμαν επίσης άθελά τους κ οι Εκπαιδευτικοί,  που συνόδεψαν τα υποκείμενα στη διδαχή τους παιδιά στον ομαδικό εκκλησιασμό και στην αυθόρμητη πρόσληψη από αυτά της Θείας Κοινωνίας, με παρουσία και των γονέων των περισσοτέρων  από αυτά…


 

Ο Σεβασμιότατος, μόλις αντιλήφτηκε την παρουσία των παιδιών στο Ναό προσκάλεσε αυτά, με τρόπο στοργικό, πρόσωπο χαμογελαστό, να καθίσουν δεξόζερβα της Ωραίας Πύλης.  Αυτά πειθάρχησαν και παρακολούθησαν ήσυχα τη Θεία Λειτουργία από τη θέση αυτή.

 Ο Σεβασμιότατος έκαμε πράξη την προτροπή του Κυρίου Ιησού προς τους Μαθητές Του:

«Άφετε τα παιδία και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με, των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών.» (Ματθαίος, η΄ 22).

Σχετική εικόνα 

                                                                                                      (Από το Διαδίκτυο)

 

«…Και εναγκαλισάμενος  αυτά κατηυλόγει τιθείς τας χείρας επ’ αυτά.» (Μάρκος,  γ΄13-16)

Τέλεια η εφαρμογή της επιθυμίας Εκείνου!!...

 


Κατά δε την ευλογία των άρτων ζήτησε ο Σεβασμιότατος από τα παιδιά να πάνε κοντά του να ευλογήσουν μαζί τους άρτους! Πήρε τον έν’ από τους άρτους στο χέρι. Τον ύψωσε. Παρότρυνε τα παιδιά  να θέσουν πάνω σ’ αυτόν τα χεράκια τους.

Τα παιδιά ενθουσιασμένα και γελαστά, κ ενώ ήδη είχαν τοποθετηθεί κατά δική του παραίνεση μπροστά σ’ εκείνον και την ομήγυρη των ιερέων συλλειτουργών αυτού, στράφηκαν προς το μέρος του κι άπλωσαν τα χεράκια τους στον άρτο, που υποβάσταζε ο Μητροπολίτης.


Μετά τη δέηση που ανέπεμψε,  έκοβε με τα χέρια μικρά κομμάτια τον άρτο αυτό, και τον προσέφερε σ’ ένα προς ένα  στα παιδιά.

 

Τότε με πήραν τα δάκρυα. Και τούτο, γιατί εξαιτίας του συγκινητικού γεγονότος αυτού, μου ήρθε στο νου από το παρελθόν κι ο αναίτιος τρόπος  αντιμετώπισης ομαδικά εκκλησιαζομένων παιδιών, εκ διαμέτρου αντίθετος. Ευτυχώς δεν έγινε αντιληπτό, ούτε από τα παιδιά, ούτε κι από το λοιπό εκκλησίασμα, το ατυχές γεγονός, παρά μόνο από το νεωκόρο του Ναού και το συνοδό των παιδιών Εκπαιδευτικό, προς τον οποίο απευθυνόταν η …προσβολή...

Κατά το τέλος της συγκινητικής αυτής ιεροτελεστίας, που προκάλεσε σε όλο το εκκλησίασμα εντυπώσεις άριστες, και μοναδική  εμπειρία, ο Σεβασμιότατος απένειμε στον άξιο, ιεροπρεπή, δραστήριο, σεμνό και ταπεινό, εφημέριο της ενορίας πατέρα Ηλία τ’ οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου, υπό τις επιδοκιμασίες του ποιμνίου του.

Η ταπεινότητά μου:

Ευχαριστεί το Μητροπολίτη Ευγένιο, για τη συγκινητική αγάπη, που επέδειξε προς τα παιδιά,  ως καλός παιδαγωγός εις Χριστόν και κατά το παράδειγμα Εκείνου του μοναδικού άμεμπτου, αλάνθαστου, υποδειγματικού κι ανεπανάληπτου Δασκάλου.

 Συγχαίρει δε τον πατέρα Ηλία για την επάξια τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε, για το έργο που επιτελεί αθόρυβα και την καθόλου προσωπικότητά του.  

Αναπέμπει δε προς τον Άγιο Θεό, που ευδόκησε να έχομε Αρχιερέα το Σεβασμιότατο Ευγένιο κ εφημέριο Πανόρμου τον πατέρα Ηλία, θερμή ευχαριστήρια προσευχή.

                                                      10.6.2017.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου