Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Σάσων ή Σασώ ή SASENO


                      «Οπέρυσις εκάηκε κι οφέτος τσούκνα βγήκε.»

 

  Η Συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα, από τους ΥΠΕΞ των δυο Χωρών στις 9.6.2020, αφορά «την οριοθέτηση των αντίστοιχων  θαλάσσιων ζωνών τους».

Στα προκαταρτικά της Συμφωνίας αυτής, αφού  αφαιρέσομε την πούδρα, το κραγιόν και τις βλεφαρίδες, απομένει το ακόλουθο ενδιαφέρον κείμενο:

 «Λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των  Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) στην οποία  και οι δύο χώρες είναι μέρη,

Επιβεβαιώνοντας τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων που υπογράφηκε στις 24 Μαϊου 1977 και τέθηκε σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου 1980,

Υπενθυμίζοντας ότι η ως άνω συμφωνία καθορίζει την οριακή γραμμή για την οριοθέτηση και άλλων θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο,

Συμφώνησαν τα ακόλουθα:»

 

 Πριν όμως προχωρήσω στα «ακόλουθα», θέλω να επιστήσω την προσοχή Σας στ’ ανακόλουθα. Στ’ ότι, δηλαδή, αυτό το… «γιαπί» ξεκίνησε από το Μάη του 1977. Δηλαδή, πριν από 43 χρόνια! Υπογράφηκε δε το Νοέμβρη του 1980. Δηλαδή πριν 40 χρόνια! Όλο αυτό το σαραντάχρονο διάστημα έμενε ανενεργό, γιατί …η πολεοδομία δεν υπέγραφε τα σχέδια.  Κατά τα λοιπά η ανωδομή της «υφαλοτρυπίδας» (!)  εγκρίθηκε κατά το παρόν «σεκλετισμένα». Βέβαια! «Σεκλετισμένα!

  Οι δε ιδιοχτήτες των παρόδιων οικοπέδων,  ανακοίνωσαν  την έγκριση της …πολεοδομίας και υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν την …ανωδομή!

Μια ανωδομή όμως, που στηρίζεται σε θεμελίωση παλαιότητας σαράντα χρόνων, ίσως είναι επισφαλής, λόγω κακής κατασκευής ή αποσάθρωσης της υποδομής. Εξάλλου οι αρχιΤΕΚΤΩΝΕΣ, που σχεδίασαν τότε την οικοδομή, δεν είχαν την επιστημονική κατάρτιση και αγορασμένη αντίληψη των συνΑΔΕΛΦΩΝ τους του παρόντος, ούτε κ η μηχανική επιστήμη ήταν τότε όσον είναι κατά το παρόν προχωρημένη, ώστε να λάβει σοβαρά υπόψη της τη γεωδυναμική και τα υπόγεια ρήγματα, που προκαλούν τις σεισμικές δονήσεις στην κάθε περιοχή ΑΟΖ. Ούτε και τον πλούτο του υπεδάφους. Βέβαια το Αυστριακό ρήγμα στερείται κατά το παρόν  τη δυναμική, που διέθετε τότε.  Και το δυναμικό της ΕΣΣΔ, μάλλον έχει καταστεί ανενεργό, κατά το παρόν.  Πλην όμως ενδυναμώθηκαν το της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αλβανίας και της κοινοπραξίας Λιβύης – Τουρκίας. Κι αυτό,  ένεκα ενδογενών αλληλεπιδράσεων με αυτό της σύγχρονης μορφής Τουρκικής Αυτοκρατορίας, που ενεργοποιήθηκε κατά το μεταξύ διάστημα και προκαλεί αντανακλαστικές επιδράσεις κ επηρεασμούς στα υπόλοιπα  ρήγματα. Και το χειρότερο: Αποκαλύφτηκε ο υποθαλάσσιος πλούτος κάθε περιοχής.

Γι’ αυτό κρίνω πως αποτελεί η ανακοίνωση της Συμφωνίας, μάλλον έκφραση επιθυμίας για μελλοντική δράση και ύστερ’ από προσεχτικό υπολογισμό όλων των παραμέτρων, και μάλιστα των οικονομικών, ως και το εάν το ύψος της  ανωδομής …θα σκιάζει τον Παρθενώνα…

 Παραθέτω, λοιπόν τη Συμφωνία ως έχει και υπογραφεί και από τη μελέτη αυτής θ’ αντιληφτείτε αν θα υλοποιηθεί ύστερ’ από άλλα 40 χρόνια…

 Έτσι, ώστε να μην επηρεάζεστε από τη μυρωδιά του εφτάζυμου την ώρα που ξεφουρνίζεται, χωρίς να δοκιμάσετε κι αν το παξιμάδι τρώγεται κιόλας…

Έχομε και λέμε, λοιπόν:

 

                                                                  « Άρθρο 1.

  1. Η οριοθετική γραμμή των θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται να ασκούν, αντιστοίχως, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα είναι η οριοθετική γραμμή για την υφαλοκρηπίδα που καθορίστηκε με τη Συμφωνία του 1977 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την  οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων.

  2. Οι συντεταγμένες της ως άνω οριοθετικής γραμμής που αναφέρονται στο Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς WGS-84 έχουν ως ακολούθως…».

 

Παραθέτει 16 αντίστοιχες θέσεις γεωγραφικού μήκους και γεωγραφικού πλάτους,  που χωρίς χάρτη εφαρμογής δημοσιευμένο, θεωρώ περιττό να τις αναφέρω. Και τούτο, γιατί δεν έχω ούτε τις ικανότητες, ούτε  τις δυνατότητες να συντάξω εγώ τέτοιο χάρτη,  στου οποίου την ειλικρίνεια και δικαιοσύνη να επαναπαύομαι.  Και γι’ αυτό περιορίζομαι μόνο  στην αναφορά των δυο ακραίων σημείων, που αναφέρονται στο Συμφωνητικό, χωρίς και να είμαι ικανός να τα επισημάνω επί χάρτου.

 «γ.π.,  από: 35ο 34΄ 08.15΄΄ έως 39ο 57΄ 38.46΄΄ Β.

και γ.μ., από: 18ο 20΄ 39 39΄΄ έως 18ο 57΄ 27 29΄΄ Α.»

 

Και, πριν προχωρήσω σ’ αυτό το  άρθρο, εκφράζω  την ανησυχία μου, για το τι προβλέπεται σχετικά με το νησί Σάσων, που βρίσκεται βόρεια, μπροστά από την είσοδο του κόλπου του Αυλώνα. Ενεργεί όπως η Σφακτηρία,  και προστατεύει αυτόν. Και τούτο, γιατί το νησί αυτό συγκαταλεγόταν από την αρχαιότητα, ως νησί του ελληνικού νησιωτικού  συμπλέγματος των Εφτανήσων (Στράβων, Πολύβιος, Σκύλακας Καρυανδέας, Κλαύδιος Πτολεμαίος, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος.) Γνωρίζω, σε γενικές γραμμές, και το τι έχει ακολουθήσει  από τα Βυζαντινά χρόνια κ ύστερα. Θαυμάζω τ’ άπατα της αλαζονείας, της αξιοπρέπειας, των αρπαχτικών διαθέσεων, των «εκάστοτε φίλων και συμμάχων», καθώς και του Κηδεμόνα» τους, που έχουν προκαλέσει το «αλλαλούμ» στη χερσόνησο του Αίμου και στα πελάγη που τη βρέχουν.  Δεν μου διαφεύγει ακόμη, ούτε η στρατηγική σημασία και σπουδαιότητα του μικρού αυτού νησιού των 5,5 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αποτελεί το ανατολικό σημείο ελέγχου του στενού του Οτράντο, κι ονομάζεται Σάσων.  Αυτό το νησάκι ελέγχει την είσοδο-έξοδο στο Αδριατικό πέλαγος, όπως η Κρήτη στο Αιγαίο, η Λήμνος κ η Θάσος στον Εύξεινο κ η Κύπρος στο Σουέζ. Όπως δε μου διαφεύγει πως, η Ιταλία θεωρεί ζωτικό της χώρο ακόμη και την Ήπειρο. Μην ξεχνάτε τη δράση του Μουσολίνι στο Ιόνιο. Και,  σε συσχετισμό. με την περίπου ανάλογη  κ επιθυμητή από   τον  Ερντογάν στο Αιγαίο, με πρώτο «εφιχτό;» στόχο το Καστελλόριζο.

Και με το νοτιότερο άκρο των Εφτανήσων, που το αποτελούν τ’  Αντικύθηρα, τι προβλέπετε;  Φτάνει ως εκεί η ζώνη ; Ή μήπως δεν ανήκουν αυτά στα Εφτάνησα;

 Και, προσέξετε, το παρακάτω εδάφιο 3 του άρθρου 1. δεν αφήνει αμφιβολία, ότι δε φτάνει στο νησί Σάσων η Συμφωνία. Οπότε δεν την αναγνωρίζει ως Ελληνική η Κυβέρνηση.

Παραιτείται, λοιπόν, με τον τρόπο αυτό από τις των Ελλήνων διεκδικήσεις;!! Κλάψτε γι’ άλλη μια φορά γι’ αυτήν. Ήδη έχομε κλάψει τη Βόρεια Ήπειρο και πρόσφατα τη Βόρεια Μακεδονία. Κλαίμε και για τη Σάσων. Αυτά συναποτελούν  βέλη στη φαρέτρα Ερντογάν.  Εύσημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα λοιπά Ευρωπέη συνεταιράκια. Αίσχη προδοτικά για τους Έλληνες Πολιτικούς. Αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που  ανέχονται ακόμη όσους μένουν από αυτούς ζωντανοί, ώστε να ενθαρρύνονται κ οι επερχόμενοι...

 Ελπίζω να μην κλάψομε στη συνέχεια και για το Καστελλόριζο. Αλλά και για τη Γαύδο, που ως αυτή φτάνουν ανενόχλητοι οι Ιταλοί ψαράδες κ οι τράτες τους αφανίζουν το παν, όπως μου κατήγγειλαν Γαυδιώτες στα 2009. (Βλπ: Μαρίνου Σπ. Γαλανάκη: «Γαύδος»). Συναποτελεί δε και στόχο του Ερντογάν.

 Όσον  αφορά  δε τ’ Αντικύθηρα φτάνει ή όχι ως και αυτά η Συμφωνία ΑΟΖ; Θα μου απαντήσετε: «Διάβασε παρακάτω». Έλα μου όμως που δεν με καλύπτει η σαφήνεια του παρακάτω και δε διακρίνω καθόλου στο σκότος του υποκάτω…

Ας  προχωρήσω και  στο «παρακάτω» και στα επόμενα της παρούσας Συμφωνίας Άρθρα, όπως αυτά είναι διατυπωμένα. Προσέξετε ιδιαίτερα αυτά, που  υπογραμμίζω: 

 

  3. «Η οριοθέτηση, προς το παρόν, δε σκοπείται να βαίνει πέραν του σημείου 1 προς Βορράν και πέραν του σημείου 16 προς Νότον. Η παρούσα οριοθέτηση θα επεκταθεί προς οιαδήποτε κατεύθυνση μέχρι τα σημεία συνάντησης των θαλασσίων ζωνών των αντίστοιχων γειτονικών Κρατών, όταν θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμφωνίες.»

…Και, «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»!..

 

                                                                   Άρθρο 2.

« Όταν το ένα Μέρος λάβει την πρωτοβουλία να ανακηρύξει μία θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται μέχρι την οριοθετική γραμμή του άρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας, θα ενημερώσει σχετικά το άλλο Μέρος το συντομότερο δυνατό.»

 

                                                                   Άρθρο 3.

 « Η παρούσα Συμφωνία δε θίγει:

  α΄) τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

 

Δηλαδή, επιτρέπει το ψάρεμα, που ασκείται από Ιταλούς, ακόμη και στα νότια της Κρήτης!!

 

 « β΄) τις διατάξεις του άρθρου 58 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, σχετικά και με τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις υποχρεώσεις των λοιπών Κρατών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Μερών, όπως προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο.

 

                                                                      Άρθρο 4.

  1. Τα Κράτη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να διευθετήσουν, διά της διπλωματικής οδού, κάθε διαφορά που ενδέχεται να ανακύψει σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.

  2. Αν μία τέτοια διαφορά δεν διευθετηθεί εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία ένα από τα Μέρη γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κινήσει την διαδικασία που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, η διαφορά αυτή θα παραπεμφθεί, με αίτηση οποιουδήποτε από τα δύο Μέρη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές όργανο, που έχει επιλεγεί με κοινή συμφωνία.

 

                                                                       Άρθρο 5.

 1. Η παρούσα Συμφωνία υπόκειται σε επικύρωση.

 2. Η παρούσα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία ανταλλαγής των οργάνων επικύρωσης.

 

  Έγινε στην Αθήνα στις 9.6.2020, σε δύο πρωτότυπα, το καθένα στην Ελληνική, Ιταλική και Αγγλική γλώσσα, όλα δε τα κείμενα είναι εξ ίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία της παρούσας Συμφωνίας, το κείμενο στην αγγλική υπερισχύει.

 

      Για την Ελληνική Δημοκρατία                      Για την Ιταλική Δημοκρατία

    

     Νικόλαος-Γεώργιος Σ. Δένδιας                                 Luigi di Maio

      Υπουργός Εξωτερικών                                   Υπουργός Εξετερικών και

                                                                                Διεθνούς Συνεργασίας».

 

Άρα, λοιπόν, η Συμφωνία υπόκειται σε επικύρωση από τη Βουλή. Αυτό είναι ευχάριστο. Έτσι θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαφωτιστούμε κάπως και να ερμηνεύσομε τα σκοτεινά σημεία. Θα βοηθήσει δε να πιστοποιηθεί ο Πατριωτισμός των εθνοπατέρων του παρόντος. Έτσι θα μάθομε ποιοι την επικύρωσαν. Ποιοι την …αποκήρωσαν κι αποκάλυψαν  την επικύρωση της αποδοχής της άλωσης του σημαντικού φρουρίου ελέγχου και της Αδριατικής. Ποιοι συνεχίζουν την προσοδοφόρα προδοτική πολιτική του Μασόνου Εβραιοέλληνα Ελ. Βενιζέλου, που στις 5.5.14 παραχώρησε στην Αλβανία το νησάκι Σάσων, χωρίς κανένας να του το επιβάλει. Ή, μήπως, συνέβη το αντίθετο; Κι αν ναι, γιατί δεν παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος;  Πιστοποιείται από το ακόλουθα στοιχεία πως:  «Νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από τη Βουλή 9/5/1914, κυρώθηκε με τον υπ’ αριθμ. 272 νόμο την 5/6/1914, την 7/6/1914 δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 151 ΦΕΚ και στις 10/6/1914 κοινοποιήθηκε στις πρεσβείες των Μεγάλων Δυνάμεων στην Αθήνα. Και λέει:

Άρθρον 1: Eπιτρέπεται εις την Κυβέρνησιν η εις την αλβανικήν επικράτειαν παραχώρησις της νησίδος Σάσωνος, ανηκούσης του Ελληνικού Βασιλείου, δυνάμει του 2ου άρθρου της περί παραχωρήσεως των Ιονίων νήσων Συνθήκης του Λονδίνου της 17/29 Μαρτίου 1864

άρθρον 2: Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της εις την Εφημερίδαν της Κυβερνήσεως δημοσιεύσεως αυτού,

ΕΝ Αθήναις της 5ης Μαΐου 1914

Το Υπουργικόν Συμβούλιον

Ο Πρόεδρος : Ελευθέριος Βενιζέλος

Τα μέλη : Γ. Στρέιτ, Α. Διομήδης, Κ. Ρακτιβάν, Κ. Δεμερτζής, Ε. Ρέπουλης, Α. Μιχαλακόπουλος, Ι. Τσιριμώκος». (Πρώτο Θέμα).


 Αυτοί, λοιπόν, επικύρωσαν την προδοσία του Βενιζέλου, και προσέφεραν στην Αλβανία γη Ελληνική και φρουριακή, επιδικασμένη στο Ελληνικό Κράτος με διεθνή Συνθήκη!!! Η δε Αλβανία την έκανε πάσα στην Ιταλία. Κ αυτό συνέβη  παρά το σεισμό και τη θύελλα αντιδράσεων, που επικράτησαν στη Βουλή κατά της πρότασης Βενιζέλου. Κ ενώ τότε θα έπρεπε να διεκδικήσουν  υπέρ της Ελλάδας και την Βόρειο Ήπειρο.

 Έτσι έκαμε την «Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών ο προδότης Βενιζέλος(!!), όπως προπαγανδίζουν ασύστολα αυτοί, που τάχτηκαν να συμβάλουν στην εκποίηση και του υπόλοιπου  Ελληνικού Κράτους.  Παρουσιάζω τεκμήρια, που είναι αδιάψευστα. Ας παρουσιάσουν κι αυτοί αυτά που διαθέτουν, πέραν από τη ρητορεία των παπαγάλων.

  Αυτά επί του παρόντος και, ευελπιστούμε(!!) και για το μέλλον…

 

                                        ellinikisalpigga 14.6.2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου