Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020
Πρόταση για ίδρυση Μουσείου Μαχης της Κρήτης
Πρόταση για «Μουσείο της Μάχης της Κρήτης»
και από το Γεν. Γραμ. του ΕΟΤ κ. Δημ. Φραγκάκη
Ύστερ’ από τηλεφώνημα φίλου αγαπητού, έσπευσα και βρήκα το φύλλο της εφημερίδας, που δημοσιεύει, προφανώς απόσπασμα από εισήγηση ή συνέντευξη, του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. κ. Δημ. Φραγκάκη. Φέρεται, λοιπόν, να είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκάκης και ότι:
«Έχουμε πολλά και σημαντικά αποθέματα όσον αφορά την τοπική ιστορία τα οποία δυστυχώς δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί. Και δεν μιλάω μόνο για «άγουρες» τουριστικά περιοχές της χώρας αλλά ακόμα και για ώριμους τουριστικά προορισμούς. Πάρτε για παράδειγμα την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κρήτη όπου πριν από 80 χρόνια έγινε μία από τις εμβληματικότερες μάχες του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου, η Μάχη της Κρήτης. Λίγα πράγματα μπορεί να δει σήμερα ένας ξένος επισκέπτης στο νησί για αυτό το σημαντικό γεγονός ενώ ελάχιστα έχουμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας ως κίνητρο για να προκαλέσουμε τουρισμό. Η δημιουργία ενός Μουσείου για της Μάχη της Κρήτης, στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, αλλά και η χάραξη και ανάδειξη μιας ιστορικής πορείας που θα συνδέει τοποθεσίες και πολεμικά γεγονότα, είναι κατά τη γνώμη μου σημαντικά έργα προτεραιότητας που πρέπει να ξεκινήσουν.» Και προσθέτει πληροφοριακά και για να ξυπνήσει από το λήθαργο και να ενεργοποιήσει τους ψεκασμένους «ενδιαφερόμενους» για την τουριστική ανάπτυξη του Τόπου, που είναι μόνο λόγια, ότι: «Ο τουρισμός αλλάζει ήδη, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, οι προτιμήσεις των επισκεπτών εξειδικεύονται και το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν μπορεί να μείνει εκτός αυτών των τάσεων. Η ιστορία κάθε τόπου μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα προς αυτή την κατεύθυνση.»
Πολύ σημαντικό, επίκαιρο, κι αξιόλογο μέτρο ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τον τουριστικό τομέα της οικονομίας, αυτό το οποίο προτείνει και συνιστά ο Γεν. Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Δημ. Φραγκάκης.
Τον συγχαίρω και τον ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί, εχτός ότι συνιστά, προτείνει και δείχνει το δρόμο, που ασφαλώς και συμβάλλει στην προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος, συμβάλλει και στην ανάδειξη της Ιστορίας του κάθε τόπου, που άλλοι θάπτουν επιμελώς, για λόγους μικροπρεπείς, κακεντρεχείς κι αλλοπρόσαλλους ή και γιατί τους ενοχλεί η Ιστορική Μνήμη ή και γιατί τους απαγορεύουν οι κηδεμόνες τους τον Πατριωτισμό και τον παραδειγματισμό από Ηρωϊ κές μορφές, πράξεις και Ιδέες.
Πέραν από τα συγχαρητήρια, τις ευχαριστίες και τις ευκές μου για ευόδωση του έργου και των μεγαλόπνοων ιδεών, των σχεδιασμών και των πατριωτικών συναισθημάτων του κ. Φραγκάκη, θέλω να τον ενημερώσω σχετικά ότι:
Στις 30.4.2018 υπέβαλα στο Δήμο Ρεθύμνου εισήγηση για την αξιοποίηση των Γερμανικών Στρατώνων, τα κτίρια των οποίων υπάρχουν ακόμη στο χωριό Πηγή του Ρεθύμνου σε αρκετά καλή κατάσταση. Και πρότεινα στο Δήμο «την απαλλοτρίωση, αναπαλαίωση, αξιοποίηση και παράδοση του Μνημείου αυτού στην Ιστορική Μνήμη του Τόπου. Και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν , ώστε να προληφθεί κάθε καταστροφή από το χρόνο, που θα επέλθει με ρυθμούς ταχύτερους, ή από την όποια διαφορετική χρήση του Μνημείου αυτού. Προς τιμή τους οι Πηγιανοί δεν κατέστρεψαν με την αποχώρηση του εχθρού, αλλά διαφύλαξαν αυτό το ιστορικό Μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας, που στέκει ακόμη μάρτυρας των δεινών, που υπέστη από τους ΝΑΖΙ η Κοινωνία της Πηγής κατά τη διάρκεια της Γερμανοκατοχής.
Κάλλιστα μπορεί αυτό ν’ αποτελέσει χώρο προστασίας και ανάδειξης ιστορικού υλικού, όπως αυτό που υπάρχει στη συλλογή του Μάρκου Πολιουδάκη, που κι αυτός Πηγιανός ήταν από τη Μάνα του Διαμάντα το γένος Τζεδάκη… Παρακαλώ Σας, λοιπόν, να ενδιαφερθείτε και σπεύσετε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έχετε να επιδείξετε σημαντική προσφορά, όχι μόνο στην Πηγή και το Δήμο, αλλά και στην Ιστορία της Κρήτης, της Ελλάδας και την Παγκόσμια.
Ακόμη και αν το δείτε από την πλευρά την οικονομική, σημαντικό θα είναι το όφελος από την επισκεψιμότητα του Μουσείου από αλλοδαπούς πελάτες των ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής και της πόλης.»
Το έγγραφό μου αυτό πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο Ρεθύμνου με αριθμό Πρωτ. 11349/30.4.2018. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν περάσει δυο χρόνια και οχτώ μήνες σχεδόν. Αλλά, παρά τις οχλήσεις μου, και διά του τοπικού Τύπου, απάντηση όχι μόνο δεν έλαβα, αλλά ούτε μπήκε σε Συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου προς συζήτηση αυτό το θέμα.
Ο δε Φιλόλογος και Συγγραφέας Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου αντιλήφτηκε τη σπουδαιότητα του θέματος κι αναφέρει στη σελίδα 274 του βιβλίου του «Ξαναταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο», 2019, ότι: «Στον δρόμο από τον Κάμπο της Πηγής, μόλις φτάνουμε στο χωριό, σώζονται οι γερμανικοί στρατώνες… Σήμερα περαμένουν «ελεύθεροι» και περιμένουν την αξιοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μαρίνος Γαλανάκης (Αρκάδιος Πηγαίος), το 2018, πρότεινε στον Δήμο Ρεθύμνου να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν ως Μουσείο της Μάχης της Κρήτης.»
Όμως ο ρέκτης Δήμαρχος του Ρεθύμνου, και όχι μόνον αυτός, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνουν να μην ενδιαφέρονται, κ. Γενικέ Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., για τη σωστή ανάπτυξη του Τουρισμού και την ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης Ιστορίας του Τόπου. Επιζητούν, όμως, τις εισπράξεις δικαιωμάτων του Δήμου από τα ξενοδοχεία της περιοχής. Συμβιβάζεται, μήπως, η αποδοκιμασία της σωστής προβολής μιας οικονομικής πλουτοπαραγωγικής πηγής, με την άρνηση προώθησης ενός τόσο σημαντικού έργου προβολής και ανάδειξης, τόσο της Ιστορίας του Τόπου, όσο και του σωστού τουριστικού «μάρκετιγκ»; Τότε γιατί στέλλουν την εκπρόσωπό τους στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού; Από τον τουρισμό ψωμίζονται σεβαστός αριθμός εργαζομένων και παράλληλα ενισχύεται το εμπόριο κι αγορά της Πόλης, και βέβαια ενισχύονται τα οικονομικά και του Δήμου. Ύστερα κόπτονται πως επιδιώκουν επέχταση σε δωδεκάμηνη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο Ρέθυμνο! Πως; Με τι φόντο και ποιες υποδομές;
Συμπληρωματικά θέλω να Σας ενημερώσω ακόμη, ότι: Η Πηγή απέχει οδικά από το Ρέθυμνο μόλις εννέα χιλιόμετρα. Από τον Κάμπο Πηγής, όπου είχε κατασκευαστεί το βοηθητικό Αεροδρόμιο Πηγής από τους «συμμάχους» και είχε παραδοθεί τέλη Μάρτη του 1941 προς χρήση, απέχει περίπου μόλις 1.800 μέτρα. Σ΄ αυτή την περιοχή, υποτομέας Αεροδρομίου Πηγής, διαδραματίστηκε το θέατρο των επιχειρήσεων. Το αεροδρόμιο υποστήριξαν κυρίως Αυστραλιανές Δυνάμεις, Ελληνικά έμπεδα – 5ο Σύνταγμα – και Άμαχοι Ηρωϊκοί Κρητικοί Ανατολικού Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Στρατώνες Γερμανικοί δε γνωρίζω να υπάρχουν άλλοι στην Κρήτη. Ό,τι άλλη ιστορική πληροφορία χρειαστείτε είμαι πρόθυμος να Σας την δώσω. Συνέζησα με αρκετούς Αγωνιστές. Γνώρισα στο πετσί μου τη γερμανοκατοχή.
Εσείς, σα Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, γνωρίζετε πόσες χιλιάδες κλίνες διαθέτει η περιοχή από την πόλη του Ρεθύμνου ίσαμε τη Σκαλέτα. Και έχετε τη δυνατότητα να υπολογίσετε το οικονομικό όφελος, που θα προκύψει στην περιοχή από μια σωστής προοπτικής επένδυση. Καθώς και πόσο δελεαστική θα είναι η παρουσία ενός Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, στεγασμένου σε στρατώνες που, με αγγαρείες ανέγειρε ο καταχτητής, για την προσέλκυση αλλοδαπών στον τόπο. Να σημειώσω ακόμη ότι αρκετές τοιχογραφίες σώζονται μέσα στους στρατώνες καλυμμένες με ασβέστη. Έργα των ΝΑΖΙ Γερμανών . Γνωρίζω καλά την Ιστορία του Τόπου. Γι’ αυτό ξέρω και πόσο αυτή θα «δέσει» και θα εναρμονιστεί με την Ιστορία των Επαναστάσεων της Κρήτης, αφού το θρυλικό Αρκάδι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 14 χλμ. από την Πηγή. Ο Άγιος Δημήτριος, με Ναό του 12ου αιώνα. η Αγία Παρασκευή, με παλαιό Ναό. ο Μαρουλάς με δυο πύργους Βενετσιάνικο και Τούρκικο. Τα γραφικά χωριά του Βρύσηνα. Το Άγιο Πνεύμα στην Κορυφή του Βρύσηνα με Θρησκευτική παράδοση και αρχαία Ιστορία ως σπουδαίο ειδωλολατρικό ιερό κορυφής. Με πανηγύρι κατά Ιούνιο μήνα. Ο Ιστορικός Ναός Κυριάννας. Του Αγίου Νικολάου στον Ίσπιτα της Πηγής. Το Μοναστήρι Αρσάνη. Η Μέση, το χωριό των Χορτάτζηδων, με την «Ερωφίλη», τον «Κατσούρμπο», τον Άι Γιάννη (ναό). Η Αμνάτος. Όλα με ιστορία Αρχαίας Ελληνικής, αλλά και Ρωμαϊκής Βυζαντινής,, Βενετσιάνικης, Τουρκικής περιόδου. Και πέραν όλων αυτών υπάρχει όπως γνωρίζετε και μια μονοκόματη αμμουδιά 12 χλμ. περίπου από την πόλη του Ρεθύμνου, ίσαμε τη Σκαλέτα. Η Πηγή εστιάζει όχι μόνο στο κέντρο περίπου της περιοχής, αλλά κεντράρει και προς τη μέση της απόστασης Χανίων - Ηρακλείου. Οι Τουρίστες της Δυτικής Κρήτης θα περάσουν από τον Κάμπο Πηγής για να πάνε στην Ανατολική. Αλλά και της Ανατολικής, πάλι από τον Πηγιανό Κάμπο θα περάσουν για να επισκεφτούν την Δυτική.
Γι’ αυτό και Σας προτείνω την αξιοποίηση των Γερμανικών Στρατώνων Πηγής, ως Μουσείου της Μάχης της Κρήτης.
Υπολογίζω πως περίπου σ’ ένα εξάμηνο θα είναι έτοιμη και ταινία μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ), σχετική και με τη Μάχη του Αεροδρομίου Πηγής, και την ιστορία του οικισμού Πηγής, που θεωρώ πως κι αυτό θα συμβάλλει στην προβολή του Τόπου…
Ευχόμενος καλή επιτυχία στο έργο Σας. Σας ευχαριστώ, που με δικαιώνετε, και ανοίγετε τα μάτια των ψεκασμένων αδρανών τοπικών παραγόντων, που θάβουν την ανάπτυξη του Ρεθύμνου.
Γράφηκε 9.12.2020.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου